Τοποθέτηση Φερμουάρ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ: THEIA Lab

Τοποθέτηση Φερμουάρ (σε Φούστα με Καθάρισμα) Σας είχαμε υποσχεθεί πως σύντομα θα ξεκινούσαμε να αναρτούμε free tutorials. Σας δείξαμε πώς να πλέκετε κουκλάκια, πως να ράψετε μια φούστα κύκλο, αλλά και τη φούστα με φύλλα. Πάμε τώρα σε κάτι απόλυτα ραπτικό… Πώς βάζουμε ένα φερμουάρ;! Η απορία που σας καίει όλους έφτασε η ώρα να διαλυθεί μια για πάντα!

BHMATA

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:

 • 1

  Πρώτα γαζώνουμε τη ραφή στην οποία πρόκειται να ράψουμε το φερμουάρ (περιθώριο ραφής 2cm) ως εκεί που ξεκινάει το άνοιγμα του ρούχου. Αν για παράδειγμα θέλουμε να βάλουμε ένα φερμουάρ 20 cm, αφήνουμε αγάζωτο ένα τμήμα 20cm + [1cm περιθώριο ραφής που θα χρειαστεί το πάνω μέρος της φούστας για να ενωθεί με το καθάρισμα] = 21cm. - Για λόγους μεγαλύτερης ευκρίνειας έχουμε τρυπώσει πάνω στο περιθώριο ραφής. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Μπορείτε όμως για ευκολία να σημαδέψετε το περιθώριο ραφής με ένα σαπουνάκι!

 • 2

  Δηλαδή, ακόμα πιο απλά, το μήκος του φερμουάρ, από το στοπ ως το σιδεράκι, πρέπει να είναι όσο και το καθαρό άνοιγμα της φούστας (20cm).

 • 3

  Ξεκινώντας από την αριστερή πλευρά, τσακίζουμε το ύφασμα πάνω στο περιθώριο ραφής (2cm), ανοίγουμε το φερμουάρ και το καρφιτσώνουμε (καλή υφάσματος με καλή φερμουάρ) προσέχοντας τα δοντάκια του φερμουάρ να είναι 5mm πιο μέσα από την τσάκιση, ώστε σαν αποτέλεσμα, στη τελική μορφή του ρούχου, η αριστερή πλευρά να καλύπτει τα δοντάκια του φερμουάρ.

 • 4

  Προσοχή: το στοπ του φερμουάρ πρέπει να τοποθετηθεί 1cm πιο κάτω από το άνοιγμα της μέσης της φούστας, γιατί το 1cm, όπως προαναφέραμε, λειτουργεί ως περιθώριο ραφής για την ένωση της φούστας με το καθάρισμα!

 • 5

  Συνεχίζουμε στη δεξιά πλευρά και, κατά τον ίδιο τρόπο, τοποθετούμε με καρφίτσες το φερμουάρ. Αυτή τη φορά όμως προσέχουμε, οριακά, να προεξέχουν τα δοντάκια από την τσάκιση.

 • 6

  Ξεκινώντας πάλι από την αριστερή πλευρά της φούστας τρυπώνουμε το φερμουάρ στο 1,5cm από την τσάκιση (ή περίπου 7mm από τα δοντάκια, ώστε να το σταθεροποιήσουμε στη σωστή του θέση χωρίς καρφίτσες και να διευκολυνθούμε στο ράψιμο.

 • 7

  Συνεχίζουμε στη δεξιά πλευρά όπου και τρυπώνουμε "τσίμα" στα δοντάκια του φερμουάρ, δηλαδή "πολύ κοντά".

 • 8

  Περνάμε στη ραπτομηχανή. Με ειδικό ποδαράκι για το φερμουάρ ή με το απλό μονό ποδαράκι στερεώνουμε και γαζώνουμε στην αριστερή πλευρά ξεκινώντας από το πάνω μέρος και πατώντας ακριβώς στο τρύπωμα.

 • 9

  Όταν φτάσουμε στο ύψος του τέλους του ανοίγματος της φούστας σταματάμε. Έχοντας κατεβασμένη τη βελόνα σηκώνουμε το ποδαράκι και γυρίζουμε το ρούχο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κάθετο γαζί το οποίο θα φτάνει ως το σημείο που τελειώνουν τα δοντάκια της δεξιάς πλευράς. Προσοχή: εάν ράβουμε σε οικιακή μηχανή ίσως χρειαστεί αυτές τις βελόνες να τις κάνουμε χειροκίνητα προκειμένου να μη σπάσει η βελόνα λόγω αντίστασης που θα συναντήσει από τα δοντάκια του φερμουάρ.

 • 10

  Σηκώνουμε το ποδαράκι έχοντας μέσα την βελόνα και γυρίζουμε πάλι τη φούστα, αυτή τη φορά με κατεύθυνση προς το πάνω μέρος της φούστας. Γαζώνουμε τσίμα στα δοντάκια. Στο πάνω μέρος στερεώνουμε το γαζί μας.

 • 11

  et... voila! το φερμουάρ είναι έτοιμο! :)