ΚΟΣΜΗΜΑ MACRAME

Εσείς ξέρετε τι είναι το μακραμέ;

Μετά τη δυναμική επιστροφή του μακραμέ, όπως την είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από τις συλλογές των Dior, Gucci, Dolce & Gabbana και Pucci, αποφασίσαμε να το καλωσορίσουμε και στο THEIA Lab!

“Η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη ματιά μοιάζει με σπαζοκεφαλιά. Ή για την ακρίβεια, κάποιο πολύπλοκο σύστημα ναυτικών κόμπων, αφού οι πρώτοι διδάξαντες ήταν ναυτικοί που έδεναν με αυτόν τον τρόπο γύρω από τη μέση τα μαχαίρια τους. Από εκεί πέρασε στους Μαυριτανούς που τελειοποίησαν την τεχνική με κρόσσια που έπλεκαν με τα νήματα που τους έμεναν από τα υφαντά”.

“Τον 13ο αιώνα η τεχνική φτάνει μαζί με τους Άραβες στην Ισπανία και από εκεί διαδίδεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ο όρος καθιερώνεται ως μακραμέ από το αραβικό migramah που σημαίνει περιθώριο. Η Μαρία Β’ της Μεγάλης Βρετανίας από τον οίκο των Στιούαρτ ανακηρύσσει το μακραμέ υπέρτατη απασχόληση της συνοδείας της τις ώρες του απογευματινού τσαγιού και το 1882 κυκλοφορεί ο πρώτος οδηγός Sylvia’s Book of Macramé Lace με οδηγίες για τις κυρίες της βικτωριανής εποχής που ήθελαν να μυηθούν στα μυστικά της τεχνικής”.

Οι ναυτικοί, όμως, μετέφεραν την τέχνη στον Νέο Κόσμο και στην Άπω Ανατολή εμπλουτίζοντας την παραδοσιακή τέχνη των κόμπων, με την αντίστοιχη που είχε αναπτυχθεί παράλληλα στην Κίνα επί δυναστείας Μινγκ. Όμως, από το 1912 μέχρι το 1976, η Πολιτιστική Επανάσταση απαγορεύει την συγκεκριμένη τεχνική καθώς την έχει συνδυάσει με την αυτοκρατορική παράδοση, με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται ελάχιστα δείγματα”.

 “Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, όμως, η Ludia Chen, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου της Ταϋβάν, αποφασίζει να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια καταγραφής, συγκεντρώνοντας πάνω από έντεκα βασικούς κόμπους ανάμεσά στους οποίους  ο κόμπος «της τύχης», «των χρυσανθέμων» και «της φιλίας» που παρουσίασε στο βιβλίο της Τhe Complete Book of Chinese Knotting (εκδ. Τuttle) εμπνέοντας πολλούς σχεδιαστές κοσμημάτων” (Κείμενο από άρθρο της Ρόζας Κραμέρη για το περιοδικό Πατρόν, τεύχος Ιουνίου).

Μη χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε ένα ιδιαίτερα σπάνιο σεμινάριο για μια ιδιαίτερη και σπάνια τεχνική, με απεριόριστες εφαρμογές. Από βραχιόλια και κολιέ, μέχρι τσάντεςζώνες και περίτεχνα τελειώματα σε εσάρπες, όλα έρχονται να συμπληρώσουν το πολυπόθητο Boho look!

Είτε ήδη κατασκευάζετε κομήματα και θέλετε να εμπλουτίσετε τις τεχνικές σας, είτε δεν έχετε ξαναδεί τίποτα δικό σας φορεμένο, αυτό το εργαστήριο θα καλύψει τις ανάγκες σας με το παραπάνω!

Τι θα Χρειαστούμε: ένα σκληρό (γεμάτο) μαξιλαράκι, ψαλίδι, καρφίτσες και λεπτή ποντικοουρά  (ό,τι χρώματα θέλουμε).

LET'S MEET!

Εισηγητής: Χρυσάνθη Παπατριανταφύλλου

Διάρκεια: 10 εβδομάδες, 25 ώρες

Κόστος: 160€

Κόστος Εγγραφής: -

Έναρξη Μαθημάτων: -

Έναρξη Επόμενου Κύκλου: καλέστε να ενημερωθείτε

Info: 210 3600 449, Θερμοπυλών 59 & Παραμυθίας 2, Κεραμεικός (Τρίτη-Παρασκευή 11.00-19.00, Σάββατο 11.00-17.30, Δευτέρα κλειστά).

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

 • 2_P2S0199.jpg

 • DHMAKOU-MYRTO-(3).jpg

 • DHMAKOU-MYRTO-(4).jpg

 • DHMAKOU-MYRTO-(5).jpg

 • DHMAKOU-MYRTO.jpg

 • MPOURDEKA-NIKH-(3).jpg

 • MPOURDEKA-NIKH.jpg

 • PAPAKOSTA-VENETIA.jpg

 • th1-(1).jpg

 • th1.jpg

 • th2.jpg

 • thei.jpg